Pénzforgalmi elszámolás, ha lemarad a számláról


Már harmadik éve alkalmazható az általános forgalmi adó pénzforgalmi elszámolása, amelyet az adóalanyok meghatározott feltételek mellett választhatnak, év közben alakuló vállalkozás az induláskor, működő vállalkozás év végén az adóhatósághoz tett bejelentéssel.

A pénzforgalmi elszámolás az azt választó számlakibocsátó adóalanyon kívül a számla befogadó adóalanyra is hatással van, mivel az adólevonási jogát abban az időszakban gyakorolhatja, amikor az áfát is tartalmazó ellenértéket az értékesítő fél számára megfizette. Az eladó a fizetendő adót szintén az ellenérték kiegyenlítésekor, vagyis a “kézhezvételekor” állapítja meg.

Ahhoz, hogy a számlakibocsátó és a befogadó fél a megfelelő időpontban gyakorolja az adófizetés és levonás jogát, az eladó a pénzforgalmi elszámolás alkalmazásának tényét köteles feltüntetni a számlán. (Áfa tv. 169. § h) pontja)

Pénzforgalmi elszámolás számlázása

A gyakorlatban előfordul, hogy lemarad a számláról a “pénzforgalmi elszámolás” kifejezés. Ilyenkor a terméket értékesítő, szolgáltatást nyújtó adóalany az adófizetési kötelezettséget, a terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő adóalany pedig az adólevonási jogot az általános szabályok szerint, a teljesítés időpontjára állapíthatja meg.

Hasznos információ? Ossza meg!

Vélemény, hozzászólás?