Mit kell tudni az online pénztárgépekről?


A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) online adatkapcsolatra képes pénztárgépek, taxaméterek bevezetésével kapcsolatos rendelkezések a napokban jelentek meg. Igen rövid az átállási határidő és az műszaki követelményekről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek és taxaméterek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról, az ehhez kapcsolódó gyakorlati végrehajtásról a NAV a honlapján folyamatos tájékoztatást nyújt.

Az új pénztárgépek bevezetésének ütemezése az alábbiak szerint alakul:

  1. az új pénztárgépekre való átállás időpontja: 2013. május 1.,
  2. az elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgépek 2013. június 30-ig való használatát az állami adóhatóság nem szankcionálja,
  3. az elektronikus naplóval rendelkező hagyományos pénztárgépek 2013. december 31-ig való használatát az állami adóhatóság nem szankcionálja,
  4. 2013. július 1-től az elektronikus naplóval rendelkező hagyományos pénztárgépek üzemeltetői elektronikus úton, havonta kötelesek adatot szolgáltatni a pénztárgéppel kibocsátott nyugták, egyszerűsített számlák adatairól.

A NAV honlapján közleményben teszi közzé az elektronikus naplóval nem rendelkező, tehát legkésőbb 2013. június 30-ig lecserélendő pénztárgépek engedélyszámát, típusmegnevezését.

Az online kapcsolat egyfajta mobil kapcsolatot jelent, vagyis elektronikus hírközlő hálózat útján, GPRS, EDGE, HSDPA, UMTS technológiák egyikével történő adattovábbítással (csomagkapcsolt adatátvitel) valósul meg. Amennyiben a mobil kapcsolat nem érhető és kialakítása aránytalan költséggel járna, illetőleg más műszaki alkalmazással sem teremthető meg, egyedi mentesítés kérelmezhető, amely egy évre szól és meghosszabbítható.

Az online pénztárgépekkel kapcsolatos részletes tájékoztatás a nav.gov.hu weboldalon érhető el.

.

Hasznos információ? Ossza meg!

Vélemény, hozzászólás?