Csomagküldő, internetes kereskedelem


A kereskedelmi törvény fogalmi meghatározása szerint a csomagküldő kereskedelem: az a kereskedelmi tevékenység, amelynek során a kereskedő a termék jellemzőit és árát feltüntető, ezáltal a vásárló számára az áru megvételére vonatkozó ügyleti döntés meghozatalát lehetővé tevő kereskedelmi kommunikációt bocsátja a vásárló rendelkezésére, és az ilyen kereskedelmi kommunikáció alapján megrendelt terméket szállítja (szállíttatja) a megjelölt címre.

.

Egyéni vállalkozók ÖVTJ szerint: 479102 – Csomagküldő, internetes kiskereskedelem

Cégek TEÁOR’08 szerint: 4791 – Csomagküldő, internetes kiskereskedelem

Ide tartozik a kiskereskedelmi tevékenységek keretében a vásárló az áru kiválasztását hirdetés, katalógus, webes információ, áruminta alapján vagy egyéb közvetett módon végzi. A vásárló megrendelését levélben, telefonon, vagy az interneten keresztül (általában a weboldal által biztosított speciális úton) közli. A megvásárolt terméket vagy közvetlenül az internetről tölti le, vagy fizikai valójában egyéb módon kapja meg.

Ebbe a szakágazatba tartozik:

 • bármely termék kiskereskedelmi értékesítése csomagküldő szolgálat útján,
 • bármely termék internetes kiskereskedelmi értékesítése,
 • a közvetlen értékesítés televízión, rádión keresztül, vagy telefonon,
 • az internetes kiskereskedelmi aukció.

Nem ebbe a szakágazatba tartozik:

 • a gépjárművek, gépjárműalkatrészek és -tartozékok internetes kiskereskedelme (451, 453 szakágazat),
 • a motorkerékpárok, motorkerékpár-alkatrészek és -tartozékok internetes kiskereskedelme (4540 szakágazat).

 

A csomagküldő kereskedelem folytatásához engedély nem szükséges, ugyanakkor bejelentés-köteles tevékenység, amelyet a kereskedelmi hatóságnál be kell jelenteni. A bejelentés esetében a tevékenység helye szerinti település jegyzője jár el. Kereskedelmi tevékenység bejelentésének illetéke: 3.000 Ft.

A csomagküldő kiskereskedelem szakképesítés nélkül folytatható.

 

Hasznos információ? Ossza meg!

4 hozzászólás a(z) “Csomagküldő, internetes kereskedelem” bejegyzéshez

 1. Kedves Erzsébet!

  Az ÖVTJ, illetve a TEÁOR szerint ez a tevékenység egyértelműen kiskereskedelem. Mi a helyzet akkor, ha szintén csomagküldő, internetes kereskedemről lenne szó, csakhogy kizárólag cégek közötti forgalmazásról, azaz nagykereskedelem forámájában? Természetesen a forgalmazni kívánt termékek és szolgáltatások nem üzlet- vagy telephely kötelesek, továbbá nem tartoznak semmilyen egyéb szigorítás alá.
  Előre is köszönöm a segítséget!

  • Kedves Rudi!

   Ebben az esetben kereskedelmi mennyiség megrendelése történik továbbforgalmazás céljából, illetőleg beszállító-megrendelő közötti kommunikáció eltérő tartalmú (logisztikai információ, specifikáció, stb.), mint a végső fogyasztók felé, ezért a forgalmazott termékeknek megfelelő nagykereskedelmi tevékenységet jelölő TEÁOR, ill. ÖVTJ számot kell felvenni. Nyilván az áru mennyisége, fajtája meghatározza a szállítás körülményeit, amely a cégnél igénybe vett szolgáltatásként jelenik meg. Amennyiben a partnerek üzletben, vagy raktárban közvetlenül nem vásárolhatnak, a nagykereskedelmi raktározás mindenképpen bejelentésköteles ipari tevékenységnek minősül, amelyet a raktár címe szerinti település jegyzője vesz nyilvántartásba, illetőleg a kapcsolódó hatóságok is e szerint végzik az ellenőrzést, jóváhagyást.

 2. Kedves Erzsébet !
  Az lenne a kérdésem ,hogy építőanyagok értékesítését/kereskedelmét folytathatom-e építészmérnöki diplomával, vagy építési műszaki ellenőri okj-s bizonyítvánnyal ? Ez felsőbb szakági képesítésnek felel meg ? Köszönöm a segítségét előre is !

Vélemény, hozzászólás?