Minimálbér és garantált bérminimum 2013


Új év, új minimálbér és garantált bérminimum, amely 2013. január 1-től a következők szerint alakul:

Havibér Hetibér Napibér Órabér
Minimálbér – a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege a teljes munkaidő teljesítése esetén: 98.000 22.560 4.510 564
Garantált bérminimum – a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén: 114.000 26.250 5.250 656
Teljesítménybérezésnél a teljesítménykövetelmények százszázalékos és a teljes munkaidő teljesítése esetén a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló havi munkabérének (tiszta teljesítménybér, illetve garantált bér és
teljesítménytől függő mozgóbér együttes) kötelező legkisebb összege:
98.000
Teljesítménybérezésnél a teljesítménykövetelmények százszázalékos és a teljes munkaidő teljesítése esetén a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló havi munkabérének (tiszta teljesítménybér, illetve garantált bér és
teljesítménytől függő mozgóbér együttes) garantált bérminimum összege:
114.000

Az órabértételt, ha a teljes munkaidő napi 8 óránál hosszabb arányosan csökkentett mértékben, illetőleg rövidebb, arányosan növelt mértékben kell figyelembe venni.

Részmunkaidő esetén a havi, a heti és a napi bértételt a munkaidő eltérő mértékével arányosan csökkentve (ide értve a teljesítménybérezést is), az órabértételt az ott szereplő összeggel, illetve annak arányosan változó összegével kell figyelembe venni (8 óránál hosszabb arányosan csökkentett, illetőleg rövidebb arányosan növelt esetben).

A szabályozás kiterjed:

 • a Munka Törvénykönyve hatálya alát tartozó munkáltatóra és munkavállalóra, valamint
 • munkáltatón a költségvetési szervet,  munkavállalón a közalkalmazotti, kormányzati szolgálati és közszolgálati jogviszonyban állót,
 • alapbéren a közalkalmazotti jogviszonyban állók esetében illetményt, kormányzati szolgálati és közszolgálati jogviszonyban állók esetében az alapilletmény és az illetménykiegészítés együttes összegét is érteni kell.

 

A kormány a munkáltatók kötelező legkisebb munkabér és garantált bérminimum emeléssel összefüggő bér- és közterhek megtérülését támogatás formájában 2013. első félévében a következő 11 ágazatban átvállalja:

TEÁOR(főtevékenység) Ágazat megnevezése
10 Élelmiszergyártás
13 Textília gyártása
14 Ruházati termék gyártása
15 Bőr, bőrtermék, lábbeli gyártása
16 Fafeldolgozás
31 Bútorgyártás
41 Épületek építése
43 Speciális szaképítés
47 Kiskereskedelem
55 Szálláshely-szolgáltatás
56 Vendéglátás
Hasznos információ? Ossza meg!

5 hozzászólás a(z) “Minimálbér és garantált bérminimum 2013” bejegyzéshez

 1. Arra lenék kíváncsi hogy a 98000ft-os minimálbérből mennyit vonnak le és hogy a dolgozó mennyit kap ebből számlára?! És hogy a közmunkások mint pl. utcaseprők vagy a Komlói városgondnokság dolgozói mennyit kapnak ebből kézhez ha meg van a teljes azaz a napi 8óra munkaidő és hogy ez minden magyar munka vállalóra aki napi 8órát dolgozik segédmunkásként érvényes? Vagy csak az irodai közalkalmazottakra érvényes ez? Egyáltalán ez a 98000ft most nettó amit kézbe kapnak a teljes munkaidőben dolgozók vagy ez bruttó amiből adózni kell?

  • Kedves Alida!

   A 98.000 Ft/hó bruttó összeg, ebből 16%személyi jövedelemadót, 10% nyugdíjjárulékot valamint 8,5% egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot vonnak. A levonás után maradó nettó összeg 64.190 Ft. A szakképzettséget nem igénylő munkakörökre érvényes a minimálbér.

   A legalább középfokú szakképzettséget, illetőleg iskolai végzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalónak napi 8 órás munkaidőben, legalább a bruttó 114.000 Ft/hó garantált bérminimumot meg kell adni. A levonások után a garantált bérminimum nettója 74.670 Ft.

 2. Megkérdezhetném, hogy miért van az hogy, ha a 80 órás havi munkaidőt órabérben (656/óra) számolom akkor 52.480 Ft bruttóra jön ki a fizetés, a 4 órás munkabér mégis 57.000 Ft. Miért számolnak kb 87 órával ez utóbbi esetben?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Zsuzsa!

   Az 57.000 Ft/hó átalány jellegű bér, minden hónapban azonos akár 80 óra, vagy 84 óra, vagy 88 óra, vagy 82 óra a havi munkaidő a munkanapok függvényében.
   A havi átlagos teljes munkaidős munkaórákat tekintve (174 óra/hó), átlagosan 87 óra/hó munkaidő teljesítése eredményez átlagban 57.072 Ft/hó munkabért.

Vélemény, hozzászólás?