2012-ben passzív táppénz? Hogyan?


A minap összefutottam egy régi ismerősömmel és beszélgetés közben megkérdezte, kinek van igaza. 2011. májusban baleset érte (nem üzemi baleset) és hosszabb ideig tartó folyamatos keresőképtelenség alatt a határozott idejű munkaszerződése 2011. december 31-én lejárt.

Még a munkajogviszony megszűnését megelőzően a munkahelyén működő társadalombiztosítási kifizetőhely úgy tájékoztatta, hogy még 30 napig passzív táppénzt kaphat és mivel a teljes felépülés még váratott magára, az orvos a passzív táppénz jogosultság végéig keresőképtelen állományban tartotta.

Ezt követően regisztráltatta magát a munkaügyi központban és nem sokkal a max. 90 napig folyósítható járadék kimerítése előtt egy korábbi munkatársa közbenjárásával sikerült elhelyezkednie. Az új munkahelyén (nem tb kifizetőhely) a szükséges igazolásokat leadta. Néhány nap múlva jelezték felé, hogy az előző munkáltatótól hozott “Jövedelemigazolás egészségbiztosítási pénzbeli ellátásaihoz” nyomtatványon valótlan adatokat tüntettek fel, mivel a passzív táppénz 2011. közepén egy törvénymódosítás következményeként megszűnt és kérjen új igazolást. A Tb kiskönyvében (“Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról”) tévesen szerepel a passzív táppénz időszaka. A kifizetőhelyre visszament, ahol közölték vele, hogy nem áll módjukban újat kiállítani, mivel az ő passzív táppénz jogosultsága helytálló. Tanácstalan, a volt munkáltató és az új munkáltató is ragaszkodik a saját álláspontjához.

Most mit tegyen?

Elmondtam, hogy bizonyos esetekben valóban megszűnt a passzív táppénz, de végleg csak 2012. nyarán fut ki. A módosított jogszabály azokra a személyekre vonatkozik, akik 2011. július 1-ét követően váltak keresőképtelenné, táppénzre csak a biztosítási jogviszony fennállása alatt jogosultak,  amennyiben a biztosítási jogviszonyuk megszűnik passzív táppénzt már nem kaphatnak.

Akik 2011. július 2-át megelőzően váltak keresőképtelenné, a táppénz jogosultságuk nem járt le, a keresőképtelenségük folyamatos a biztosítási jogviszony megszűnésekor is, a biztosítási jogviszony megszűnését követően maximum 30 napig passzív táppénzre jogosultak lehetnek. Esetükre a módosítás előtti szabályokat kell alkalmazni. Ilyen az ő (ismerősöm) helyzete is, az orvos időközben egyszer sem nyilvánította keresőképessé, az orvosi igazolást folyamatos keresőképtelenségről állította ki.

Azt javasoltam számára, amennyiben az új munkáltatója álláspontja nem változik meg, az ügyre vonatkozóan nem kér állásfoglalást az illetékes egészségpénztártól, a tájékoztatást, írásban, magánszemélyként szerezze be. Szükség esetén a levelet segítek összeállítani.

Hasznos információ? Ossza meg!

Vélemény, hozzászólás?