Hogyan fogadjunk be számlát egyéni vállalkozótól?


A vállalkozások ráfázhatnak, ha a számlát kibocsátó magánszemély adatait nem ellenőrzik le.  A kibocsátott számla kötelező adattartalma többek között a termék értékesítőjének, szolgáltatás nyújtójának adószáma.  Az egyéni vállalkozó gazdasági tevékenysége során az „egyéni vállalkozó” megjelölést (vagy annak e.v. rövidítését) és nyilvántartási számát neve (aláírása) mellett minden esetben köteles feltüntetni  és a kiállított számlát ez különbözteti meg az “adószámos magánszemély” által kibocsátott számlától.

Előfordul, hogy a cégek olyan számlát is teljes összegben kifizetnek, amelyek  a nyilvántartási számot és/vagy az e.v. rövidítést nem tartalmazzák. Nagy hiba, mert az adószámos magánszemélynél a kifizetést megelőzően, a bérszámfejtést végző szervezetnek a számla összege alapján a fizetendő közterheket el kell bírálnia és ennek következtében a számla teljes összege nem fizethető ki.

Természetesen szűkebb adattartalom ellenére a számlakibocsátó lehet egyéni vállalkozó is és a számla befogadása előtt meg kell győződni, hogy nincs-e olyan kizáró körülmény, ami kizárja a vállalkozói tevékenység folytatását, ilyen pl. a szüneteltetés. Az egyéni vállalkozói státusz igazolásához, a számla befogadáshoz és kifizetéséhez nem elegendő a vállalkozói igazolvány bemutatása, illetőleg 2010. január 1-től indított tevékenységnél, aki nem kéri a vállalkozói igazolvány kiállítását, csak igazolólappal rendelkezik. Ezek a dokumentumok az egyéni vállalkozó adatait naprakészen nem tartalmazzák, ezért célszerű a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala által nyilvántartott adatokat elektronikusan, az alábbi linken lekérdezni:

Egyéni vállalkozók elektronikus nyilvántartása (lekérdezés adószám alapján)

A lekérdezés indítható nyilvántartási szám, igazolvány szám és adószám alapján. A lekérdezésnél az alábbi adattartalom jelenik meg:

 • az egyéni vállalkozó neve,
 • az egyéni vállalkozók nyilvántartásába történő felvétel napja,
 • az egyéni vállalkozó főtevékenysége és tevékenységi körei,
 • a székhely, a telephely (telephelyek) és a fióktelep (fióktelepek) címe,
 • az egyéni vállalkozói tevékenység állapota – működő egyéni vállalkozás, vagy szüneteltetett vállalkozói tevékenység,
 • az egyéni vállalkozói tevékenység szünetelésének kezdő- és zárónapja,
 • az egyéni vállalkozó adószáma, annak hatályos állapota, az adószám alkalmazásának felfüggesztése, törlése, a felfüggesztés megszüntetése, valamint e határozatok megsemmisítése, hatályon kívül helyezése, módosítása, kiegészítése vagy visszavonása, továbbá a határozat jogerőre emelkedésének napja,
 • az egyéni vállalkozó statisztikai számjele,
 • nyilvántartási száma,
 • ha az egyéni vállalkozó rendelkezik igazolvánnyal, az igazolvány száma, kiállításának helye és kelte, a kiállító hatóság megnevezését, az igazolvány cseréje, pótlása megtagadásának ténye, az igazolvány visszavonásának és érvénytelenségének ténye, valamint
 • a törlés időpontja és oka.

Az egyéni vállalkozó törzsadatainak ellenőrzését a szabályosan, teljes adattartalommal kiállított számlák esetében sem szabad elmulasztani, mert ebben az esetben is vizsgálni kell, befogadható-e a számla.

.

Hasznos információ? Ossza meg!

Vélemény, hozzászólás?