Pénztárgépek és taxaméterek átállítása


Az általános adókulcs  25 %-ról 27 %-ra emelkedett. A bruttó árban lévő áfa-tartalom  21,26 %. Az új adómértéket azokra az értékesítésekre kell alkalmazni, amelyeknél a teljesítés időpontja 2012. január 1-e, vagy azt követő  időpont, vagyis az áfa megállapításának esedékessége már 2012. évre esik.  A többi adókulcs változatlan maradt, ezek 18 %, 5 % és 0 %.

Az áfa mérték változása miatt a gépi nyugta és/vagy számlaadásra szolgáló pénztárgépeket és a taxamétereket át kell állítani legkésőbb február 29-ig, az adóhatóság által jóváhagyott szerviz közreműködésével.

Az átállításig a nyugta, illetőleg számlakibocsátási kötelezettségnek kézi kibocsátású nyugtával, számlával lehet eleget tenni. Mindkét bizonylat szigorú számadású és nyilvántartást kell vezetni róluk és 8 évig meg kell őrizni.

Minden év végén  a vállalkozás tulajdonában (használatában) álló valamennyi (üzemben lévő, vagy abból bármilyen ok – pl. tartalék, javítás – miatt kivont), APEH azonosító jellel és számmal ellátotta pénztárgép adómemóriájának teljes kiíratását – a bevétellel való egyeztetés érdekében – el kell végezni, és a listát pedig az adó megállapításához való jog elévüléséig meg kell őrizni.

.

Hasznos információ? Ossza meg!

Vélemény, hozzászólás?