Általános forgalmi adó változások 2011


Változás lép hatályba a teljesítés helyének meghatározásában. A jövőben fontos lesz, hogy a szolgáltatást adóalany vagy nem adóalany veszi-e igénybe.
Abban az esetben, ha adóalany részére nyújtanak kulturális, művészeti, tudományos, oktatási, szórakoztatási és sportszolgáltatásokat, illetve ezekhez hasonló szolgáltatásokat, annak teljesítési helye főszabály szerint az igénybe vevő gazdasági célú letelepedése lesz az irányadó. Kivételt képeznek az előbbi eseményekre szóló belépőjegyek.  A nem adóalanyok részére nyújtott szolgáltatás esetében a szolgáltatás teljesítési helye az ahol az eseményt, rendezvényt ténylegesen megszervezik.

 

Bővül a fordított adózás,  a használt elemek és akkumulátorok értékesítésénél, csőd vagy felszámolási eljárás alatt 100.000Ft feletti szolgáltatás nyújtásánál, széndioxid kibocsátási kvóták értékesítésénél is alkalmazni kell.

Az áfamentes ügyletek utólagos helyesbítését nem kell önellenőrizni. Szintén önellenőrzés nélkül módosítható az adóalap vagyoni értékű jogok átengedésekor.

Az adómentes termékimport során az importőrnek meg kell adnia közösségi adószámát.

Az utazásszervező köteles ügyfelét a teljesítést megelőzően nyilatkozattételre felhívni, és annak keretében nyilatkoztatni arról, hogy a szolgáltatást utasként vagy nem utasként kívánja igénybe venni.

Közcélú természetbeni adomány után nem kell áfát fizetnie az adományozónak, ha olyan terméket, szolgáltatást adományoz, amelyet eddig a vállalkozás adóköteles tevékenységéhez használt, hasznosított. Vagyis, ha az adományozó eleve adományozási céllal szerez be terméket, szolgáltatást, nem jár az ÁFA kedvezmény.

A külföldi illetőségű adománytevő részére, a törvényben meghatározott kritériumok esetén, az adóhatóság visszatéríti az adót, illetve mentesíti az ÁFA alól.

Hasznos információ? Ossza meg!

Vélemény, hozzászólás?